Om förr och nu i Ronneby kommun

Saknar du en bok som i såväl text som bild berättar om livet och människorna i Ronneby kommun?

Om både sådant som varit förr och det som är just nu. En härlig blandning av berättelser om enskilda människors liv, företag och arbetsplatser, profiler och kändisar, ja helt enkelt olika mänskliga företeelser i Ronneby kommun.

Då är boken "I Ronneby kommun år 2001" något för dig. Oavsett om du är infödd i Ronneby kommun, nyinflyttad till kommunen, eller utflyttad till annan ort, har den nya "Ronney-boken" mycket att bjuda dig.

208 sidor och 156 bilder för 290:-

"I Ronneby kommun år 2001" är på 208 sidor och innehåller 156 bilder, 82 i färg och 74 i svart-vitt. Pris: 290:-

Kanske uppskattas boken extra mycket av utflyttade kommuninvånare, som nu bor på annat håll, men har hjärtat kvar i sin gamla hemstad och många minnen förknippade med Blekinge.

1 400 personer på bild i boken

I den nya "Ronneby-boken" möter du massor av både kända och okända personer, som bor eller har bott i Ronneby kommun.

Ingen läsare kommer att känna igen alla i boken, men alla läsare kommer garanterat att känna igen någon eller några av de omkring 1 400 personer som förekommer på bild i boken. Ett stort antal människor figurerar också i bokens text inom olika kapitel.

Som läsare av boken, kommer du med ett leende på läpparna, men kanske även med en tår i ögonvrån, att känna igen "Ronneby-kändisar", arbetskamrater, släktingar och profiler från både dåtid och nutid.

Kanske är du rent av själv en av de 1 400 som kan beskådas på bilderna i boken?

Vi finns med på bild och i text!

Ett par av de längre kapitlen i "Ronneby-boken 2001", handlar om Kockums Emaljerverk i Ronneby och Kockums Jernverk i Kallinge, bygdens stora företag i massor av år. Möt människorna som arbetade där och läs om livet på Kockums förr...

Ett annat längre kapitel, handlar om Ronnby Brunn åren 1961-2001. Där finner du bland annat bilder på boxningsvärldsmästaren Floyd Patterson i Ronneby 1965.

 

Enskilda personer med längre kapitel, är bland andra utflyttade "Ronnebysöner" som publicisten Bertil Torekull och Anders Andersson på Privata Affärer. Här finns också sångerskan/revyartisten Lena Pålsson, 99-åriga fiskhandlaren Helga Svensson och 84-årige prosten Ingvar Lundmark.

Andra som figurerar på bild och i text, är till exempel Tommy Körberg, Gustaf Arnolds, Kajsa-Lisa Gadd, torghandlarna Gottfrid Petersson och Jenny Johansson, "Silla-Werner" Håkansson, Gunnar Mattsson i Kallinge, 100-åriga tvillingbröderna Rudolf och Martin Andersson, polisman Lasse Neij, konferenschef Göran Berggren på Ronneby Brunn, fotograf Sven Gustafsson på Gustafssons Foto, tomatodlaren Emil Andersson i Lunnatorp och Ronnebyflickornas ledare Britta Johansson.

Några andra som finns med

Av alla profiler, kändisar, byggnader med mera som i övrigt finns med i den nya boken om Ronneby kommun i dåtid och nutid, får du här ytterligare några exempel:

  • Sekelskiftesmarknaden i Ronneby med 1 600 barn och ungdomar i maj 2000
  • Sångerskan Charlotte Nilsson på Långlördag i Ronneby, september 2000
  • Luciakandidaterna i Ronneby år 1953
  • Gamla Brunnshotellet på färgbild från sommaren 1958
  • Ung sömmerska på Libo Konfektionsfabrik 1960
  • Sista växeltelefonisterna i Kallinge, november 1961
  • William Arne på Tosia Bonnadan 1964
  • Konsumhallen i Kallinges personal 1966
  • Hep Stars på popgala i Ronneby Folkets Hus, juli 1965
"Årets julklapp" i Ronneby kommun år 2009!

För många kommer "I Ronneby kommun år 2001" att bli "Årets julklapp". En julklapp som lever kvar till efterkommande generationer och blir mycket spännande och intressant att ta del av om 20, 30 eller 50 år. Då när vårt samhälle förändrats, påminner boken om det som var en gång och nu är historia...

Oavsett ålder på mottagaren av den, kommer boken att bli en uppskattad present att ge bort i julklapp eller som present och gåva i andra sammanshang. Till födelsedagar, jubileum, avtackningar, Fars Dag, Mors Dag med mera.

"Ronneby-boken" är också den perfekta julklappen eller gåvan från arbetsgivaren till de anställda på företaget, förvaltningen eller institutionen, precis som den passar utmärkt som lärobok i skolan.